MBSR mod depression

Mindfulness virker forebyggende mod depression

Nyere forskning fra American Psychological Association, viser at Mindfulnesspraksis (Mindfulness Based Cognitive Therapy – MBCT) kan have en forebyggende effekt på tilbagefald af depression. Især, hvad angår mennesker, som har lidt overlast og svigt i barndommen og mennesker, som lider af post traumatisk syndrom.

Hvis man lider af negative tankemønster, negative følelser og et negativt selvbillede, er der en større risiko for at få et tilbagefald af depression.

Gennem Mindfulness praktiserer og træner man evnen til at være opmærksom på ens oplevelse af øjeblikket. Det betyder, at man observerer tanker og følelser der fylder i øjeblikket, uden at dømme dem eller blive fanget af dem. Når man ’går med’ tankerne og følelserne, går øvelsen ud på, at man øver sig i at komme tilbage til øjeblikket, ved hjælp af åndedrætsøvelser og eventuelt simple yogaøvelser.

Det handler om at frigøre sig fra det automatiske tankemylder, som kan være dybt integreret i mennesker, og som kan have store konsekvenser for ens livskvalitet.

Mindfulness Baseret Stress Reduktion (MBSR kursus), inkluderer kognitiv terapi såfremt, der opstår en situation under forløbet, hvor der skulle være behov for det. MBSR er Inspireret af Jon Kabat-Zinn´s otte ugers kursusforløb.

En undersøgelse lavet på Aarhus Universitet, viser at Mindfulness praksis har været mere effektivt i forbindelse med at forebygge depressioner hos mennesker, som før har lidt af depression, eller som viser tegn på at have symptomer på depression. Undersøgelsen viser også, at de mennesker, som engagerer sig mest i praktiseringen af Mindfulness, får det største udbytte.

40 minutters Mindfulness praktisering dagligt, vil gøre en stor forskel i måden at tænke på. Man træner sin evne til at frigøre sig fra negative tanker, ved at være bevidst om sine tanker og give slip på sine tanker, i stedet for at forsøge at kontrollere de følelser, som tankerne efterlader.