julestress og mindfulness

Den gode og den dårlige julestress

Julen skal gerne være en tid, hvor man glæder sig til at pynte og bage og handle gaver og pakke ind. Julekalendere og julekomsammen. En mørk og kold vintertid, med menneskelig varme i overmål.

Men, Julen kan også være en udfordrende tid for mange mennesker. De mennesker der skal holde jul for familien for første gang. Den lille familie der skal holde den første jul med deres førstefødte. Den sammenbragte familie, hvor dine og mine børn skal være sammen for første gang. Der er en masse første gange, hvor julen kan udfordre. Servicepersonale der skal knokle igennem deres første ”arbejdsjul”. Der er mange områder, hvor mange ikke har nogen personlige erfaringer at arbejde ud fra, og det kan blive lige så stressende som det kan være sjovt og udfordrende.
Når man læser og hører om stress, er mange tilbøjelige til at tænke i de baner, at stress er noget der rammer en i forbindelse med arbejdet. Når man presser sig selv for meget, eller når man bliver pålagt arbejdsopgaver der rækker langt ud over ens kompetencer, og man alligevel vælger at yde mere end hvad sundt er. Måske overhører man de signaler ens krop sender, og man neddysser hjertebanken og svedeture. Glemmer, at få tjekket blodtrykket og få gjort noget ved de usunde kostvaner der har sneget sig ind, glemmer at koble fra og få motioneret.

Så alvorligt udvikler det sig forhåbentligt ikke, men vi er godt i gang med julen og den travlhed, den bringer med sig. Og selv den kortvarige stress kan opleves ubehageligt.

Hvordan kan man så komme afslappet gennem juletiden og bevare det gode humør?

Juleperioden begynder for det fleste stille og roligt i slutningen af november og bliver ofte ganske hektisk, når vi når den første december. Nogen vil opleve et hyggeligt pres og opleve et lille kick af, at der er travlt med at arrangere og organisere og få tingene til at ske. Andre vil opleve det negativt og opslidende, at de i sommers kom til at invitere til juleaften. Vi oplever ting forskelligt og er derfor ikke altid beredte på, hvorledes vi selv reagerer, når vi står over for nye udfordringer, som fx det at holde jul for første gang, og oven i købet i helt nye omgivelser. Det kan fx være sammen med nye familiemedlemmer, eller sammen med personer, hvis anerkendelse betyder meget for en.

Hænger de krav vi stiller til os selv, sammen med de ressourcer vi har til rådighed for at løse opgaven?
Man kan prøve at uddelegere nogle af de opgaver man har påtaget sig, eller nedprioritere. Behøver der være både and og steg, det selv om, at der altid har været begge dele? Eller kunne en af de andre i selskabet måske tilberede noget af maden?
Hvis man aldrig tidligere har tilberedt juleand, og man ikke vil uddelegere, er det en mulighed, at få en erfaren til at komme og bistå eller man kan øve sig fx ved at prøve at stege and til Mortens aften, så man har mødt udfordringen før.

Vore følelser kommer også på en prøvelse her i den ellers hyggelige tid. Heldigvis er der tale om mange dejlige følelsesmæssige oplevelser. Glæden ved at glæde andre. Glæde ved at få strikket vanterne til morfar færdige i tide, glæden ved at finde det rigtige træ. Men der kan også være sorgen over et mistet familiemedlem, den første jul efter en skilsmisse eller andre skelsættende begivenheder i ens liv. Ærgrelse over, at kassen med familiens gamle julepynt faldt på gulvet ved sidste flytning, eller det lille barn skuffelse over mindre gaver i år end tidligere, fordi familiens indtægter er blevet mindre. Når vi rammes følelsesmæssigt opstår der ubalance i humøret. Og så er det klart at anbefale, at man deler sine bekymringer med nogen. En god snak med en ven eller en god kollega. Det er altid en god ting lige at få vendt de sårede følelser, så de ikke fylder for meget og står i vejen for den glæde der også helst skal være plads til.

Der er nok nogen der vil mene, at det at være lidt små-stresset, er en del af julen. Men er man i den situation, hvor man oplever, at juletiden gør mere skade end gavn, skal man ikke fortvivle. Man kan som nævnt ovenstående uddelegere, nedprioritere eller søge sidemandsoplæring.
Det vigtigste er, at man finder ud af, om der er noget der går en mere på end noget andet. Få styr på, hvad det er der koster dig det gode humør. Hvorfor har du tabt julegnisten?
Når du er kommet så langt, at du har identificeret problemet, så tag en snak med en der evt. kan hjælpe dig med at få lagt en ny plan. Skru ned for forventningerne. Stil færre og mindre krav til dig selv. Prioriter. Få styr på hvem du forsøger at gøre tilfreds i dine bestræbelser. Hvis du holder jul med hjertet, betyder det så ikke mindre, hvor mange slags hjemmebagte julesmåkager du får lavet? Ville Moster Kaja mon ikke blive rigtig glad, om hun fik til opgave, at komme med hendes berømte vaniljekranse?

Vigtig er det også, at man så vælger, at fokusere på og glædes over, det der er blevet tilvalgt og lykkes, frem for det der er blevet fravalgt.

Det må gerne være en lille smule stressende i ganske kort tid. Det skal bare ikke tage overhånd, så det der skulle være sjovt og hyggeligt, ender med at blive frustrerende og irriterende.

Stress kan ramme hvem som helst. På jobbet, i privatlivet, eller på grund af lidt ubalance begge steder gennem længere tid. Normalt er julestress af den mindre kaliber, men hvis der er gode råd at følge, selv i julen, er der jo ingen grund til ikke at gøre det.

Mindfulness er ved at blive meget udbredt. Flere og flere har fået øjnene op for, at daglig meditation kan føre til, at man bliver bedre til at håndtere sine tanker. Gennem meditation lærer man at indse, at man ER IKKE sine tanker og man kan derfor betragte dem objektivt og derved opnå mere ansvar, for ens væren i livet.